sailingleluna.se

Slingerväxter och Weekend i Amsterdam (Hoorn-Muiden-Amsterdam)

2023-06-28
HOORN-MUIDEN

23 distans, 21º, sol, V8-11 m/s

Hade tänkt segla till ”Marken”, en ö som vi fått tips om skulle vara fin. Men det kom lite grönt emellan…

Markermeer-sjön är som tidigare nämnt, väldigt grund. Och just nu även 28 grader varm. Vilket betyder… att växterna frodas. Det holländska paret hade berättat om stora problem med växter/sjögräs under sensommaren, och att man då kunde kolla någon app och följa utprickade leder. Men långt kvar till sensommaren tänkte vi, så inget behov för oss att notera detta ordentligt. Väl…?

Kastade loss och seglade ut. Plötsligt hade vi fullt av växter runt oss. Båten började röra sig allt saktare och vi tappade helt styrförmågan! Drev bara i sidled hur vi än gjorde. Provade svänga runt, dreja bi, sicksacka… allt vi kunde komma på utan att använda propellern. Till slut tog vi ned segel och släppte ankaret.

Började dra bort meterlånga sjögräs från rodret. Vi drog. Och drog. Och drog. Från stegen i aktern och från jollen. Hur mycket som helst, det tog liksom aldrig slut.

Till slut kände vi oss klara och dags att kolla kölen. Där borde det väl ändå inte ha kilat fast sig något efter alla manövrar vi gjort? Men joho då.. där kom det upp en hel hage med växter. Hur kunde det ens vara möjligt?

När vi trodde allt var borta, dök Johan ned och kollade med cyklop. Fortfarande en del kvar, som han då lyckades få bort. Phu! LeLuna äntligen växtfri!

Läget kändes tack och lov inte akut någon gång. Den grunda sjön gjorde att vi enkelt kunde ankra, trots att vi var mitt ute på sjön. Det var bra väder, lugn sjö och varmt i vattnet. Dessutom var vi så pass långt ut, att det inte var någon risk att vi skulle driva upp på land.

Men då nästa problem… Var växterna bara lokalt eller samma problem hela vägen mot Amsterdam? Kunde vi ens åka längre inåt, eller skulle vi bli tvungna att vända tillbaka ut i Nordsjön samma väg som vi kommit? Erik och Kajsa hade bokat biljetter till Amsterdam till på fredagen, och vi ville SÅ GÄRNA kunna fortsätta enligt plan.

En annan båt ganska nära oss, hade också stannat till och var omslingrad av växter. Men ännu lite längre bort såg vi flera båtar som såg ut att segla utan problem. Så vi styrde ditåt, höll tummarna och följde deras spår bort från eländet. Och det lyckades – efter det inga problem!

Ville dock bara bort från sjön efter detta, så vi skippade ön Marken som var vår ursprungliga plan och åkte istället till Muiden, precis vid inloppet till Amsterdam (ett annat tips från det holländska paret). Mysig väldigt gammal och bevarad by, med Amsterdams slott alldeles intill. Hamnen är en gammal ”anrik” yacht-club, där även gamla drottningen har sin båt, som hon dessutom fortfarande åker ut med ofta (men inget vi såg).

Ett nybygge på gång där de bevarar den gamla stilen. Lite kul att se hur de behåller den gamla fasaden ut mot gatan.


2023-06-29
MUIDEN-AMSTERDAM
8 distans, 18º, sol/moln/regn, NV 5-9 m/s

Dags att ta sig in till Amsterdam! Vi har spenderat fler dagar vid insjöarna än vi kanske skulle ha planerat, om vi inte väntat in finbesök i Amsterdam! Våra ”yngsta”, Erik och Kajsa hade bokat biljetter till fredagen för att hälsa på oss och göra stan ihop.

Vi ville ha plats i ”Sixhaven”, en hamn inne i Amsterdam. Vad vi läst, ofta proppfullt under högsäsong (när nu den börjar?). Broöppning och sluss, så närmade vi oss målet. Vi blev väldigt väl emottagna här i Amsterdam (iaf Johan 😁)

Eftersom det var torsdag (innan helgrusning) och tidigt på dagen, så fanns det flera tomma platser när vi kom fram. En trevlig hamnkapten tog emot oss också. Sixhaven ligger alltså väldigt centralt i Amsterdam, precis mittemot centralstationen (blå ”här-ringen” nedan).

Endast en kanal emellan, där det går gratisbåtar hela tiden, dygnet runt. Häftigt att komma in med LeLuna mitt i storstaden! Platsen säkrad och redo att ta emot barnen i morgon alltså!

Vi började ta oss till stan och strosade runt i den hektiska miljön. Cyklar som passerade i illfart! Här har tydligen cyklister företräde överallt. Gick bl.a och tittade på Anne Frank-huset (från utsidan). Gustaf har blivit riktigt duktig på att traska runt i städer nu, även om det inte är det bästa han vet!


2023-06-29–2023-07-02
WEEKEND I AMSTERDAM
0 distans, regn, sol/moln

Vår Erik anslöt på eftermiddagen till Amsterdam och LeLuna. Han lyckades fånga två förväntansfulla föräldrar (och en hund) på bild när vi stod och försökte lista ut vilken perrong han skulle komma på.

På kvällen anslöt även Kajsa, som jobbat på dagen och därför behövde åka senare. Förväntansfulla föräldrar+hund även då, även om det inte finns bildbevis 😍. Men det finns iaf bildbevis på en nöjd hund när de var på plats hos oss.

Som vanligt med semester/weekend i storstad, blev det väldigt intensivt. Vi två gamlingar som varvat ned ordentligt under 9 veckor, fick varva upp igen för att klara av alla rundturer (1-2 mil traskade vi varje dag). Men värst av allt var nog att försöka väja för den sjukt intensiva cykeltrafiken. Den här staden är det cyklisterna som äger, helt klart! De flesta gator i centrum hade knappt plats för ”gång-trafikanter” och cyklarna plingade och bara körde. I typ 120… Trodde vi skulle ryka med några gånger…

Vi tog även hjälp sjövägen för att se så mycket som möjligt av staden via kanalerna. Dels med guidad båttur (med tak den regniga lördagförmiddagen) och dels med vår egen gummijolle på söndagen. Ända in till mittenkanalen kom vi med jollen!

Superhäftigt och nästan konstigt att det är tillåtet (!)

Iofs var det inte riktigt tillåtet för oss… eftersom vår motor är en tvåtaktare äldre än 2008. Men trots att vi åkte precis intill och bakom en polisbåt en stor del av vår runda, blev vi inte stoppade✌️.

Diverse restaurangbesök blev det också, i väldigt varierande stilar. Italiensk restaurangmiddag, enkel sandwich-lunch, middag på trendigt/ungdomligt hak i ett gammalt industriområde, och slutligen en final-lunch på ”The Avocado Show”. Så – nu har vi bränt hela månadens budget och får leva på vatten och bröd resten av månaden…

Tror Gustaf gillade ”The Avocado Show” bäst!

Coffee-shops fanns precis överallt. Och den söta doften fanns där vart man än gick i staden. Icke-drog-liberala-Karin fick nästan spelet.

Och så var vi så klart tvungna att beskåda spektaklet i ”red light district”. Alltså, det var HELT sjukt! Går inte ens att beskriva… 😲. Gågatorna var till och med ”enkelriktade” för att klara strömmen av alla besökare… Inget man vare sig fick- eller ville fånga på bild… Tänkte vi skulle få en skymt av ”blue-light” också (med män 😏), men såg bara enstaka sådana skyltfönster. De flesta hade fördragna gardiner… och de vi såg var transor…

Hund inne i centrala Amsterdam är inget att rekommendera. Speciellt svårt med cyklisterna… Men det var i alla fall tillåtet att ha med sig hund på de flesta ställen, inklusive restauranger. Gustaf var superduktig och klarade stadslivet galant, men ibland fick han ligga själv kvar i båten för att ta igen sig.

Nu har Erik och Kajsa åkt hem till sitt igen. Sorgligt och vi kommer sakna dem❤️💕 !

Men det ska åtminstone bli skönt att lämna storstadspulsen i morgon.

Exit mobile version