sailingleluna.se

Till Belgien och Frankrike (Veere-Zeebrugge-Dunkerque)

2023-07-09
VEERE – ZEEBRUGGE (BELGIEN!!)

27distans, 18º, moln, V68 m/s

Tillbaka från morgonrundan med Gustaf och hade precis fått frukostmackan och kaffekoppen i handen, när flera båtar åkte förbi mot nästa broöppning i kanalen. Klart vi äter frukost i lugn och ro först, innan vi kastar loss. Är säkert bara en halvtimme till nästa ”konvoj”. Eller?… kanske en timme…? Eller… kanske längre…? Snabbt ändrade vi oss och kastade loss, bara ”för säkerhets skull”.

Hann med bron och sedan följde ytterligare ett gäng broar och slussar. Denna sträcka hade väldigt vacker omgivning igen. Kul att få avsluta kanal-dagarna så!

Allt flöt på, ingen väntan någonstans. Så kom sista slussen, och vi var ute ur kanalen. Betydligt tidigare än vi trott.

Skulle ha lagt till för natten i staden precis vid utloppet, ”Vlissingen”. Men eftersom vi var där redan vid lunch och det precis den tiden var medström till nästa ställe, ”Zeebrugge” i Belgien, fortsatte vi helt enkelt vidare.

Gustaf lämnade nu alltså landet där han har sina rötter (Nederlandse Kooikerhondje)!

Ut på havet igen och det var så HÄRLIGT!

Korsade gränsen till Belgien. Fram med gästflagga och som vanligt en ceremoni med lite extra pirr i magen.

Zeebrugge i Belgien. Vilken dröm att få komma hit. Nytt land och ytterligare en mysig stad…

not… 😖…

Blev minst sagt en besvikelse efter alla otroligt vackra städer i Nederländerna. Vad var ens detta för ställe? Möttes först av en gigantisk industrihamn (som väl iofs kan vara lite coolt på sitt sätt).

Snirklade oss in till gästhamnen längst in. Möttes direkt av en trevlig kille från hamnkontoret, som visade oss till en plats på bryggan.

Inte alls någon mysig omgivning i hamnen heller, nedan är vyn framför oss och bakom oss.

Tänkte att det ändå kanske var fint i staden. Men… det var det inte… inte mysigt någonstans. I alla fall inte som vi kunde hitta.

Konstigt nog var det väldigt många små restauranger/kvarterskrogar överallt. Både vid hamnen och inne i staden. Och samtliga dessa (även de som såg ut som ”hak”), var fullsatta med uppklädda gäster. Lite kul och otippat ändå. Så på något konstigt sätt får varje stad sin ”egen” charm trots allt. Eller…?? inte…?

Några holländare vi pratade med tidigare, sa att hela Belgiens kustremsa var väldigt trist, men vi trodde det var lite överdrivet. Men kanske stämmer det trots allt?

2023-07-10
ZEEBRUGGE – DUNKERQUE
FRANKRIKE!

38 Distans, 27º, sol, V4-7 m/s

Det skulle vara medström för oss från lunch och vi kunde ta en lugn morgon och förmiddag innan vi kastade loss.

Mötte hamnkaptenen som förvånat frågade om vi skulle stanna en dag till. Svarade att vi planerade att åka vid lunch och fick då en mycket förundrad min från honom. Han sa att vi borde tänka på tidvatten och strömmar. Hmm… vi hade ju kollat upp detta ordentligt både en- och två gånger… Men så bad han snabbt om ursäkt och sa att han snurrade till det. Lunchtid var perfekt för oss att åka, vi hade helt rätt. Phu, hjärtat i halsgropen där ett tag.

En tur in till stan för att handla och även köpa lite belgisk öl. För det är väl ändå ett måste?!

Kastade loss och var inte säkra på hur långt vi skulle ta oss. Antingen ytterligare ett stopp i Belgien, eller ta oss till den första hamnen i Frankrike, Dunkerque. Ville känna oss för innan vi bestämde oss, eftersom det var motvind och oklart hur jobbigt det skulle bli.

Men – vilken seglingsdag det blev, helt magisk! Nog den bästa hittills. Dessutom sträckte vi hela vägen och behövde inte göra ett enda slag. Gick ofta 6 knop genom vattnet, men 8 knop GPS-fart. Bara susade fram i sol och varma vindar. Ingen jobbig sjö heller, trots motvind+medström (vilket är sämsta kombon för orolig sjö).

Hela den belgiska kusten kantades av sandstränder, stora lägenhetskomplex, sandstränder, stora lägenhetskomplex… hela vägen. Inget ställe lockande att stanna vid (hade 3 alternativa hamnar på vägen).

När seglingen dessutom var så optimal, bestämde vi oss för att fortsätta hela vägen till Dunkerque, Frankrike. Ytterligare en parameter var att det skulle bli starka vindar flera dagar (motvind) och misstänkte att vi skulle bli inblåsta ett tag där vi stannade.

Ny ceremoni med franska flaggan! Denna kommer vi åtminstone ha kvar uppe ett tag!

Vilken HÄRLIG känsla när vi kom fram! Inte en supervacker stad, men ändå okej. För vad då – vi är ju i Frankrike!!!

Firade med vår nyinköpta belgiska Trappistöl, innan vi gick in till stan och lyxade till det med Moules frites och franskt vin. Eller i alla fall Karin, Johan kvar i ”mode” från tidigare länder och beställde korv och öl 🌭🍺. Men det var åtminstone fransk korv. Gustaf var med och gillade också den franska maten.

Nu är vi alltså i Dunkerque, som är första stället vid den franska kusten.

Pratade med en båtgranne, som sa att man absolut inte bör underskatta kombinationen hård motvind+medström (ger väldigt orolig sjö). Oklart var gränsen i vindstyrka går, men enligt hans bedömning helst inte en motvind över 10 m/s. Helt rätt att stanna och vänta in bättre väder alltså.

2023-07-08
KVAR I DUNKERQUE

0 distans, 30º, Sol, V 8-12 m/s

Blev alltså ”inblåsta” här i Dunkerque och ville nyttja tiden till lite båtfix.

Och oj vad vi fixade denna dag!

Började med att rodda i gasol-eländet. Alla länder har sina egna flaskor + kopplingar och det har varit helt omöjligt att fylla de gasolflaskor vi haft med hemifrån. I Frankrike ska vi ändå vara ett tag, så kändes värt att skaffa modellen som finns här. Sagt och gjort. Köpte en ny, plockade fram adapterkopplings-setet vi köpt med hemifrån och vi (=Johan) kopplade in den. Check på det ✅.

Nästa fix var en tanke som vi grunnat på de senaste veckorna. Nämligen att ha en separat kran och pump där vi alltid ska kunna få Watermakervatten, oberoende av vilken tank vi har aktiv i vårt ”vanliga” system. Vi har nämligen en tank endast för watermakervatten och en tank endast för bryggvatten. Ett par gånger nu har vi tankat ”dricksvatten” i bryggvattentanken som inte smakat speciellt gott.

Vi vill då slippa switcha vattentank när vi ska dricka vattnet eller när vi ska göra något annat (duscha, diska, laga mat…). Men samtidigt ha möjlighet att använda båda tankarna till allt när vi vill det. Dvs ha det andra systemet kvar helt orört.

Köpte alltså pump + liten kran + kopplingar + slang i båtaffären. Och Johan fick ha lite ”fri lek”.

Och simsalabim – så blev det klart. Supernöjda och känns som det är något vi verkligen kommer uppskatta på resan framåt! Check på det ✅.

Ytterligare fix var att lämna in dykartuben för påfyllning. Ytterligare en gång dramaten-vagnen kom till användning och Johan kunde dra den med hedern i behåll. Så check på det också ✅.

Och slutligen tvätta. Massor av tvätt. Kläder, lakan, handdukar. Toppenbra torkväder, blåsigt och soligt. Familjen Taikon i hamnen igen. Blev alltså check även på det! ✅

Sedan några rundor med Gustaf på fransk mark också. Så klart!

Det är så konstigt, men vi har varit ensamma svenskar i samtliga hamnar hittills (förutom en gigantisk motorbåt en natt i Borkum). Men idag kom det in en svensk båt här i hamnen! Båten heter Aurora och de var med i samma avseglargrupp som vi (dock var de med på distans via Teams, så vi hade inte ”träffat” dem innan). Men nu har vi alltså setts ”IRL”. Kul!

Nyheterna hemifrån följer vi inte speciellt mycket ärligt talat. Så det var först när en Belgare gratulerade oss till Nato, som vi fick veta den ”lilla” nyheten.

Nu har alltså första dagen som ”inblåst” passerat. En bra dag trots allt, med många bockar i ToDo-listan.

Exit mobile version