sailingleluna.se

Ytterligheternas franska hamnar (Dieppe -Saint Valery en Caux – Le Havre – Ouistreham)

2023-07-20
DIEPPE – SAINT VALERY EN CAUX

23 distans, 19º, sol, V4-6 m/s

Efter frukosten sa vi hej då (och på återseende) till Roger och Maria på Aurora, som stannade kvar i Dieppe. Sedan kastade vi loss tillsammans med vårt nya finbesök Ludde.

Dagens mål för oss var Saint-Valery-en-Caux, en hamn som var viktig att vi kom fram till vid högvatten (+ – 2h), för att komma förbi inloppet. Under lågvatten blir det nämligen helt ”torr mark”. Så det gällde att komma fram i tid!

Rak motvind (som vanligt…) och ganska gungig sjö. Eftersom vi var tvungna att komma fram en viss tid, kunde vi inte optimera strömmarna… vilket innebar MOTSTRÖM! Både motström OCH motvind gjorde att det inte gick många knop. När det var som värst, gick vi 5 knop genom vattnet, men faktisk fart över grund 3 knop. Då var det tur att det inte var alltför lång sträcka vi skulle!

Vi kom fram i ”början” av det möjliga tidsintervallet. Även om det fungerade från 2h innan högvatten till 2h efter högvatten , ville vi vara där när tidvattnet fortfarande steg (dvs innan högvatten). För OM vi (Gud förbjude) skulle fastna på botten, skulle det vara bättre att göra det när vattnet fortfarande stiger. För om tidvattnet istället skulle vara på nedåtgående och vi satt fast… oj…oj…

Kom fram den tid vi planerat. Inloppet när vi åkte in (strax före högvatten) såg då ut så här:

Att jämföra med inloppet 6h senare (under lågvatten) enligt nedan. Helt sjuk känsla att vi körde in här bara några timmar tidigare! Och att vi ska köra ut där i morgon igen… 🫣

Saint-Valery-en-Caux är verkligen en pittoresk, vacker liten fransk by. Det var en belgisk båtgranne i förra hamnen, som tipsade oss om att vi verkligen borde åka hit. Och att det skulle vara ”lätt” att ta sig in, bara vi var där rätt tid. Och vad rätt han hade! Supermysig liten by och hamnen mitt i smeten.

På kvällen ville vi ta oss upp på toppen för att se solnedgången. Hittade en ”skogsväg” på baksidan och Gustaf tyckte det var härligt att känna skogsdofter igen. Lös en stund, men sedan blev det tyvärr koppel, eftersom det var något väääldigt spännande vilt i närheten. Och så klurfrågan här: Är det Johan som är ute och går med Gustaf eller Gustaf som är ute och går med Johan???

Kom upp till toppen, men ”skogigt” och brant, så fanns inget bra ställe att stå på. Hann ta oss ner till piren innan solen gick ner. Så vackert, med solnedgången i havet och de vita klipporna bakom!

2023-07-21

SAINT VALERY EN CAUX – LE HAVRE

39 distans, 19º, sol, V5-7 m/s

Precis som när vi åkte in i hamnen, behövde vi så klart åka ut från hamnen vid högvatten. En sluss öppnas mellan hamnen och inloppet (och står öppen hela tiden) under högvatten +-2h. Sedan behövs ”bara” en broöppning för att komma ut.

Klockan 13 skulle slussarna öppna denna dag och vi fick därför en lugn morgon och förmiddag. Gick bland annat runt på den lokala marknaden som ställts upp på torget. Kände oss lite extra kontinentala och slog oss lösa på såväl frukt, som kött och flera smarriga ostar.

Slussarna öppnade och det blev starka virvlar inne i hamnen. Vi hade läst rekommendation om att vänta tills andra broöppningen efter slussöppningen, så att virvlarna hunnit lägga sig. Det var alltså vår tanke från början. Men, när vi såg flera andra båtar åka igenom vid första öppningen och det såg hanterbart ut, kastade vi snabbt loss och hann komma igenom utan problem.

Målet för denna dag var Le Havre. Dels för att det var nya hårda vindar på gång (och det är en bra hamn att ligga i då), och dels eftersom tågförbindelserna därifrån till Paris var bra för Ludde. Han skulle nämligen lämna oss på söndagen, bo en natt i Paris och sedan flyga hem till Sverige igen på måndagen.

Äntligen en seglingsdag utan rak motvind! Kommer knappt ihåg när det hände senast. Hissade segel efter en stund, sträckte förbi en udde och hade sedan till och med halvvind sista biten fram till Le Havre. Så skönt! Lite motströmt i början, men sedan vände det och vi fick härlig extra fart.

Invigning av fiskespöt i hållaren på akter-pulpiten! Något napp? Räknas sjögräs???

Kom in i hamnen och möttes av en helt annan vy än den vi haft i vackra Dieppe och Saint-Valery-en-Caux. Här såg vi istället bara mängder av betonghus och det kändes lite öststatsmiljö…

Precis som flera städer här i norra Frankrike, fanns alltså tydliga spår av krigets enorma förstörelse, fast här kanske lite mer övertydligt.

Visste absolut ingenting om Le Havre innan. Men när vi kom hit läste vi in oss lite om staden. Döm om vår förvåning när detta är en stad som är med på Unescos världsarvslista!

Staden utplånades nämligen helt under kriget och är en
”outstanding postwar example of urban planning and architecture, based on the unity of methodology and system of prefabrication, the systematic use of modular grid and the innovative exploitation of the potential of concrete”.
Jaha, det kan man väl kanske hålla med om…

Det kändes helt galet att gå runt i staden. Och inte var det vackert… Men med tanke på bakgrunden till detta och att det ändå är en del av historien, var det väldigt speciellt på sitt sätt. Och samtidigt så sorgligt.

Intressant att få se Le Havre, för hit skulle man ju inte välja att åka på semester direkt. Men sevärt och värt att uppleva på det sätt vi reser nu.

2023-07-22
KVAR I LE HAVRE

0 distans, 19º, solmoln, V 5-11 m/s

Promenerade runt och tittade ytterligare i staden. Något kvarter hade röda tegelhus, några lite annorlunda betonghus. Men i övrigt var det exakt samma stil och arkitektur på i princip alla hus. Gata efter gata, kvarter efter kvarter såg husen ut enligt nedan. Mycket märklig känsla att gå runt där.

Tittade även på de större ”skryt-byggnader” som var märkta som turistattraktioner. Nästan alla dessa hade samma betong-stil som övriga staden. Gick in och tittade i höga betong-kyrkan. Väldigt ”annorlunda”… I loggboken som låg framme, hade någon nyss skrivit in: ”this is a sad example of bad architecture”.

Karin och Ludde handlade middagsmat i ”saluhallen”, medan Johan rastade Gustaf samt tvättade en riktigt luden vattenlinje på båten (växer som attan… LeLuna behöver nog tas upp och målas snart…).

Sedan smaskade vi på osten vi köpte på lokala marknaden i går + franskt go´vin från rekommendationshyllan. Och så lite gott kött från saluhallen på det, så kände vi oss väldigt nöjda!

2023-07-23

LE HAVRE – OUISTREHAM

18 distans, 18º, regn, SV 8-15 m/s

På morgonen såg vi dessa ”mussel-sökare” skörda musslor i lågvattnet. Såg dem sedan stå och plocka i flera timmar och höll säkert på ända tills högvattnet inte gjorde det möjligt längre. Hoppas de fick ihop till en ordentlig middag!

Ludde lämnade oss mitt på dagen för att åka på äventyr i Paris, innan hemfärden till Sverige i morgon. Mysigt att få ha honom hos oss några dagar och ser fram emot nästa gång! ❤️❤️

Vi kastade sedan loss direkt för att åka mot Ouistreham. Denna dag mer sydvästliga vindar och vår färd för dagen skulle gå just… sydväst… Nähä, motvind? Igen? Otippat! Dessutom blåste det egentligen ”för mycket” och regnade. Så – mysigare tur hade vi väl kunnat haft. Riktigt gungig och stampig färd i nästan 4h. Men kände att vi ville vidare från Le Havre, där vi redan stannat en dag.

Hade kollat upp så fint i Reeds när slussöppningen in till Ouistreham skulle vara. De hänvisade även till någon hemsida för tidtabell. Men vad då, vi hade ju koll! ….Not…! Kom till slut fram till slussen och det var då en hel timme kvar till nästa slussning. Vet inte om det var vi som räknat fel eller om angivna tiderna i Reeds inte stämde (de är endast angivna som + och – utifrån högvatten).

Kanske tur i oturen… för nu hamnade vi istället på en väldigt bra vänt-brygga precis utanför slussen (som en mini-hamn). Det är bara själva slussbron att gå över, för att komma in till byn. Promenerade bort och kollade in hamnen på insidan av slussen, men tyckte vi låg bättre där vi låg. Så vi stannar här på utsidan i natt. Grönt på sjökortet precis här… men lågvattnet ska vara tillräckligt högt mot chart-date för att vi ska klara av att ligga här dygnet runt. Hoppas vi.. 😁.

Sedan kom vi inte längre på vår tur i byn, för himlen öppnade sig totalt 🌧️. Sprang tillbaka dyngsura till båten och får väl gotta in oss här med regnet smattrandes på utsidan.

Ouistreham får helt enkelt utforskas vidare i morgon!

Exit mobile version