sailingleluna.se

Spanska Biscaya-orter (Getxo/Bilbao-Laredo-Santander-Ribadesella-Gijon)

2023-09-07
KVAR I GETXO/BILBAO

0Distans

Dagen löpte på ”som vanligt” för Karin i sin ensamhet på båten. Morgonpromenad, ytterligare påfyllning i matförrådet från butiken, ny promenad inklusive svalkande bad för Gustaf, enkel lunch… ”Den där stackars ensamma kvinnan på båten längst in”, var det nog flera som tänkte i hamnen! (åtminstone en turk några båtar längre bort…).

Sen eftermiddag kom Johan till slut äntligen tillbaka från sitt Sverigebesök. Med sig hade han en mycket trevlig extra-besättning, nämligen hans (jämngamla) moster Ingrid, som skulle känna på båtlivet tillsammans med oss 🥰.

Massor av frågor om båten och allt runtomkring. Hon var till Johans glädje till och med intresserad av hur vi kopplar elen! KUL!

Promenad runt i Getxko (spanade in bron igen), middag i båten och tid att babbla och bubbla!

2023-09-08
GETXO/BILBAO – LAREDO

21Distans,V 14 m/s, 27º, sol

Efter många dagar (för Karin) i Getxo/Bilbao kastade vi äntligen loss, för att ta oss vidare i Biscaya. Denna dag var målet Laredo. Svag vind och blandad segling/motorgång. Ingen härlig och snabb segling, men åtminstone lugn sjö och ingen sjösjuka i besättningen!

Ordentlig värme, så behov av stopp för sköna svalkande bad på vägen!

Ca 4,5 h och 21 distans senare lade vi till i Laredo. Visade sig vara något så stort som ”World Spearfishing Championship” i Laredo denna helg. Vi hamnade alltså mitt i VM i harpunfiske! Amerikaner, finnar, greker, ukrainare… Många länder fanns representerade där, men inte Sverige. Så om någon har intresse för harpunfiske, kanske det finns en lucka att fylla till nästa år!

”Ankomst-drink” i hamnbaren, följt av upptäcktsfärd i byn och go´middag på kvällen.

2023-09-09
LAREDO – SANTANDER

24Distans,V 14 m/s, 27º, sol

Ytterligare en seglingsdag med svaga vindar, lugn sjö och motorgång… Lämnade Laredo och såg mycket aktivitet vid klipporna på vägen ut. Åkte närmare och såg att det var grottor som lockade till sig besökare.

Det var vi så klart tvungna att kolla närmare på. Ut med ankaret och i med gummijollen. Rodde även in i grottorna. Riktigt häftigt och vackert! Så kul med en oväntad och oplanerad extrautflykt!

Därefter upp med ankaret och gummijollen för fortsatt resa till Santander.

På vägen kom en ribb-båt från ”Guardia Civil” fram och sa att vi var tvungna att åka längre från kusten och hålla ut ordentligt, bakom den stora båten. Förstod inte riktigt varför, trodde ett kort tag att det var späckhuggare i närheten som de varnade för 😯. Fast varför skulle vi då ut mot havet…?! Men så klart var det harpun-fiskare från VM som dök precis där.

Inloppet till Santander var väl ”så där”. Först passerade vi staden och vackra stränder. Därefter förbi en stor och ful industrihamn. Och där bakom, efter en timmes puttrande i inloppet, kom vi till slut fram till Santanders marina. Precis intill flygplatsen låg den dessutom (!).

Men det var trots allt lite mysigt i området runt hamnen. Hade gått att ta buss in till staden (utan hund) eller en båt-tur dagtid (med hund). Vi kände dock inte riktigt för att knata runt i en storstad, så vi stannade bara kvar i hamnområdet på kvällen. Lite promenad runtomkring och sedan middag i båten.

Blev en tidig kväll, med klockan satt på tidigt morgon-larm.

2023-09-10
SANTANDER – RIBADESELLA

64Distans,V 13 m/s, 22º, sol/moln

Upp redan kl. 6.30 och efter en morgonpromenad med Gustaf bar det av direkt mot Ribadesella. Visste det skulle bli en lång dag och vi behövde dessutom vara framme vid inloppet under högvatten. Lämnade hamnen i mörker, men mötte morgonen och ljuset ganska snart.

Sedan var det en trött besättning som vilade en stund! Karin tog hand om navigeringen (busenkel) och spanade efter späckhuggare (tack och lov inga som dök upp).

Ytterligare en dag med noll- och ingen vind. Fördel så klart att havet var lugnt efter alla vindstilla dagar, utan tendenser till sjösjuka. Men herregu´…. 64 distans för motor (ca 10,5h). Phu! Blev en lång och sövande dag.

Gustaf kissade på mattan efter bara ”lite” tjat. Toppen!

På hela dagen mötte vi endast 5 segelbåtar. I övrigt väldigt tomt, förutom enstaka fiskebåtar här- och där. En av segelbåtarna vinkade vi till för att hälsa, ”som sig bör”. Direkt efteråt såg vi att de var svenskflaggade. Då vinkade vi igen, betydligt ivrigare. Precis som om vi inte sett några ”landsmän” på flera år😂⛵.

Strax innan högvatten var vi framme vid Ribadesella, som planerat. Och vilket inlopp, WOW!!! Skönt att det var lugn sjö, utan vågor. Annars hade vi kanske (som någon skrev i Navily-appen), behövt byta byxor när vi kom fram.

Till middag satsade vi på en tapas-restaurang inne i byn. MUMS! En riktig höjdarkväll!

2023-09-11
KVAR I RIBADESELLA

0Distans,V 13 m/s, 19º, sol/moln/regn

Hade redan innan bestämt att vi skulle stanna i Ribadesella en dag. Dels ett fint ställe och dels skönt att bara ligga stilla efter gårdagens heldagsetapp.

Promenad upp på udden (som vanligt 😎). En bra promenad-slinga hela vägen och magisk utsikt när vi väl kom upp!

På eftermiddagen kom det… regnet… och OJ vad det regnade. In i båten med oss och trängdes bland nytvättade, upphängda lakan. Inte läge att ge sig ut och tog middagen i båten. Gustaf behövde dock rastas så klart. Men inte heller han ville gå ut, så Karin fick släpa med honom runt, tills han gjort det han skulle. Omöjligt att ens få till ett foto när himlen öppnat sig totalt 🌧️🌧️.

2023-09-12RIBADESELLA – GIJON
29
Distans,V 13 m/s, 20º, sol/moln

Behövde vänta in högvattnet för att komma ut och lämnade därför Ribadesella på eftermiddagen. Promenad utmed strandvägen och lunch i båten. Sedan kastade vi loss för att ta oss till Gijon.

Ytterligare en dag med svaga vindar och motorgång.
Morr och murr.
Hela dagen!
Trots vindstilla, skvalpade/bröt vågorna en bit ut på havet. Karin ”typ helt hundra” att hon såg ryggar vid vattenytan en bit från båten. Snabbt fram med pingers och beredda med de små smällarna om det skulle dyka upp en hungrig späckhuggare under rodret.

Men… det var nog bara vågorna som lurades får väl konstateras så här i efterhand.

Havet blev återigen platt och stilla och inga fler våg-hallucinationer från någon av oss. Så vi plockade undan hela artilleriet igen.

Framme i Gijon i strålande kvälls-sol. Efter dusch och en ”ankommare” i sittbrunnen, var det lagom tid för middag. Eftersom det utmed Biscaya-kusten ofta inte är turistorter (med utländska turister), har vi lärt oss att det är Spanska mat-tider som gäller i de mindre orterna. Till 100%. Före klockan 20 går det inte ens att beställa in någon mat, inte någonstans (vi har försökt…).

På en bar vid hamnen, stod en man och hällde upp sin dricka. Flaskan höll han så högt upp han kunde och glaset så långt ned som möjligt. Med en hög stråle prickade han sedan glaset. Hans kvinnliga sällskap stod bredvid och verkade inte bry sig speciellt om vad han höll på med. Töntigt party-trick som inte riktigt gick hem tänkte vi då🥳 .

Strosade vidare och såg flera restauranger där kyparen hällde från flaska i glas på exakt samma nonchalanta sätt. Mysko…

Valde en av de mysiga kvarterskrogarna och beställde mat och dryck. Gijon och dess region (Asturien), är tydligen kända för sin äppelcider. Så äppelcider fick det bli! Vilket alla vid borden runtomkring också hade.

I mitten av restaurangen två behållare (såg ut som pissoarer), där kyparna hällde upp cidern med skvätt och stänk. Hög stråle och de tittade samtidigt bort lite nonchalant.

När de skulle hälla upp till oss, ställde de sig istället precis bakom vårt bord och gjorde på samma sätt, med skvätt och stänk på marken istället (vid Gustaf…). Efter ca 2 cm, fick Karin sitt glas och tänkte att det nog skulle smakas av. Tog en klunk och HOST, HOST. Inte så snygg avsmakning… vilket tydligen inte var meningen heller. Han väntade nämligen inte in någon OK-nick, utan var redan igång att hälla upp övriga glas, som även de ”fylldes” ett par cm. Där kom det för övrigt nya hostattacker… 😂.

Sedan fick man inte fylla på glasen själv, utan varje gång ny procedur från flaskan på bordet, med ett par nya cm i glaset och mer skvätt och stänk på marken.

Enligt sägen är Gijon, liksom resten av regionen Asturien, känd för sin cider (siddra). Men den tappar sin smak om den förs utanför Asturiens gränser. Kan nog förstå varför man skapat en sådan myt kring drycken. Den udda proceduren ”gjorde” nog drycken, för speciellt gott var det ärligt talat inte 😁.

2023-09-13
KVAR I GIJON

0Distans,V 13 m/s, 25º, sol/moln

Lugn morgon och förmiddag i Gijon. En tvättmaskin bockades av och även en kort promenad. Sedan var det dags för Ingrid att ta taxi och lämna oss och LeLuna. Stora bamsekramarna 💗, tack och hej, så rullade moster Ingrid mot flygplatsen. Hur många väskor hon lyckades checka in vete gudarna!

Johan kände att han ibland behövde förklara varför han hade två fruntimmer ombord på båten 😂. I dessa lägen blev det syster + fru (och hund), istället för moster + fru (och hund). Gick snabbare att förklara på något vis tydligen.

Nu får vi se vad den här dagen i Gijon har att erbjuda. Hamnen ligger mitt inne i stan, precis intill mysiga gamla kvarter och restauranger. Vi stannar en heldag här i alla fall, har inte riktigt hunnit se staden ännu känner vi. Dessutom (b)logg-skrivande, tvätta båten både in- och utvändigt och kanske lite garderobs-rens.

Vår Kajsa fyller år idag, så vi sänder ett extra stort ❤️ till henne. Skulle SÅ gärna vilja ge henne en grattiskram idag. Men vem vet, kanske kommer hon snart och hälsar på 😍.

Exit mobile version