sailingleluna.se

Jakten på den perfekta vågen… (Figueira da Foz-Nazaré)

2023-10-12–2023-10-13
KVAR I FIGUEIRA DA FOZ

0 Distans

Bestämde oss för att vänta in någorlunda okej vindriktning (dvs inte rak motvind) och stannade därför i Figueira da Foz ett par dagar.

Figueira da Foz var ett härligt ställe, där vi inte hade några som helst problem att få dagarna att gå.

En (mjuk) solcell har slutat fungera och vi var därför på jakt efter något nytt. Tänker oss att satsa på ”hårda” solceller att sätta på utsidan av mantåget vid sittbrunnen. Johan cyklade bort till ett stormarknadsområde utanför Figuera da Foz och var både i en typ Bauhaus-butik och i en solcellsbutik (eg. för installationer på hus), men lyckades inte hitta något till oss.

Säga vad man vill om Spanien och Portugal, men bra båtaffärer kan de inte erbjuda… Inte någonstans! Man kan hitta en liten butik med extremt dåligt utbud, annars verkar det som att alla beställer hem det man behöver istället. Vi som trodde det skulle vara lätt att komplettera med utrustning utmed vägen på vår segling här. Men icke!

Tänkte beställa på nätet med leverans till marinan i Cascais, dit vi vet att vi kommer så småningom. Men vid kontakt med dem, sa de att vi var tvungna att göra en platsreservation i marinan för att få beställa varor till deras hamnkontor. Hmmm… lite svårt att reservera plats när vi inte har en aning om väder och vind för att ta oss dit… men det hjälpte inte, vi måste veta datumet och reservera plats först. Ja, ja. Det får lösa sig på något sätt ändå. Dumt att vi frågade innan kanske!

Passade på att tvätta. Maskinerna i hamnkontoret var trasiga, så Karin tog sig till en allmän tvätteria, bara ett kvarter från hamnen. En maskin där rymde upp till 16 kg och tog endast 30 minuter. Tumlaren upp till 18-kg och även den klar på endast 30 min (!) Så – på totalt en timme var flera omgångar lakan, handdukar och kläder rent, torrt och klart. Snabbaste tvätten hittills – och det med största tvätthögen hittills! LIKE! (dock lite mindre förtjust i den starka doften på tvätt/sköljmedlet som ingick i maskinen…)

Här i Portugal verkar det vara poppis att sätta kakel på utsidan av fasaden. Har vi sett lite här- och var på de orter vi besökt hittills. Så även här i Figuera da Foz. Lite charmigt!

Kunde ta svalkande bad med Gustaf ett par omgångar. På stranden! En strand där hundar var tillåtna alltså, kors i taket. Den här tiden på året i alla fall… Det gillar vi!

Middag ute tillsammans med Seabreeze. Ytterligare en rolig kväll i härligt sällskap!

Portugiser hade vi hört skulle vara väldigt trevliga, ärliga och duktiga på engelska. Hittills kan vi definitivt instämma på de första två. Men engelska är det förvånansvärt många (även unga), som inte kan alls. De är alltid tillmötesgående och försöker verkligen hjälpa till, men ofta bara på portugisiska… I tvätterian blev det många skratt när vi försökte förstå varandra.

2023-10-14 FIGUEIRA DA FOZ – NAZARÉ

38 Distans,V 2-4m/s, 26º sol

En liten väderlucka denna dag, utlovad prognos med bra vind och dessutom halvvind.

Men… det tog sina timmar innan vinden kom, däremot var vågorna där redan från början. Det blev tyvärr ganska jobbig sjö med höga vågor och noll vind. Karin blev lite ”rapig” i början, men det lade sig snabbt.

Så snart vinden kom ikapp kunde vi segla en stund och LeLuna slutade äntligen guppa som ett badkar på vågorna.

Framme på eftermiddagen och seglade in mot Nazare med den berömda surf-stranden Praia do Norte.

Nazaré är ett mecka för surfare, eftersom det kan bli riktiga monstervågor här (högsäsong nov-dec). De största vågorna skapas från lågtryck ute på Atlanten. Djuphavsgraven, Canyon de Nazaré går sedan som en kil in mot fyrudden i Nazaré, där den snabbt grundar upp. Här blir därför bland de högsta surfbara vågorna i världen.

År 2020 slogs världsrekordet i högst surfande våg just här (vid stranden Praia do Norte). Den var 30,9 meter (som ett niovåningshus)!

Man måste tydligen ha ett helt team med sig när den perfekta monstervågen ska tas. En liten kommunikationscentral vid fyren, två vattenskotrar som kör ut och bevakar bakom vågen, samt läkare och räddningspersonal på stranden. (ca 3000 kr per gång hörde vi). Nedan är två ”snodda” bilder på det…

Här kommer vi ligga kvar många dagar som det ser ut i prognoserna just nu. Närmaste veckan verkar bjuda på kraftigt regn, hårda vindar (motvind dessutom), höga vågor och riktigt busväder. Som värst vindbyar på upp emot 24 m/s och vågor på drygt 6 meter. Då ligger vi helst tryggt kvar här i hamnen.

Kommer ta oss till fyren för att se om vi kan se några monstervågor. Eller så krävs det ännu starkare vind samt nordvästvindar, innan de visar sig från sin högsta sida (?) Hamnkaptenen trodde dock det skulle kunna bli en spektakulär syn vid udden när vi är här.

Själva byn är turistig, men väldigt mysig. När vi kom fram var det soligt. De långa stränderna blänkte vita och mängder med uteserveringar som var fulla med gäster. En härlig och avslappnad känsla. Stort fokus på surfing så klart, men det var ändå väldigt blandat med olika typ av människor i alla åldrar.

MASSOR med katter runt hemgjorda katthem utmed stenkajen här vid hamnen. Gustaf blir lite galen på våra promenader vilket kan bli liiite jobbigt… men hoppas iaf de håller råttorna borta från bryggorna!

Exit mobile version