sailingleluna.se

Lågtryck efter lågtryck… (Nazaré-Penichet)

2023-10-15–2023-10-20
KVAR I NAZARÉ
0 Distans

Storm och kraftigt regn, så ett riktigt busväder fick vi! Till och med så att portugisiska myndigheter skickade ut SMS (till alla med portugisiska nummer) med varning om (o)vädret. Enligt hamnkontoret var det tur att vi hamnat här i Nazaré nu, eftersom de kringliggande hamnarna stängdes helt. Även flera stora fiskebåtar från andra hamnar sökte skydd här några dagar.

Blev alltså kvar, ”inblåsta” i Nazaré en hel vecka!

Vad gjorde vi då hela tiden, stilla i Nazaré?

Det var inte storm och spöregn hela tiden, så det gick faktiskt bra att lufta de lurviga (och den lurviga) ordentligt. Var en sväng vid stranden varje dag, där Gustaf fick springa fritt och hittade ibland någon annan hund att jaga en stund.

Varje promenad vi gick, envisades han med att gå förbi och spana på alla katter vid de hemgjorda katthusen på piren. Han totalvägrade att gå någonstans om han inte fick se katterna först.

När Karin var på morgonrundan med Gustaf, tog Johan cykeln till centrum och kom tillbaka med färska frallor till frukost. Varje dag, i ur- och skur och storm! Det är lyx det! 💓

Gick hela vägen upp för alla branta backar och trappor till toppen av berget. Där kunde vi beundra utsikten över Nazare, se fyren samt den berömda extrem-surf-stranden Praia do Norte. Den flåsiga hajk-turen gjorde vi faktiskt två ggr! Första gången bara för att vi var nyfikna på hur det såg ut där uppe, även om det inte var chans för några supervågor då.

Däremot andra gången (på fredagen), trodde vi förhållandena skulle vara tillräckligt bra för att eventuellt få se en- och annan monstervåg. Så återigen traskade vi, denna gång tillsammans med Nea och Micke från Seabreeze, längsmed hela stranden i Nazaré, upp för alla backar och trappor till toppen av udden, förbi surf-statyn och återigen ut till fyren.

Havet bjöd denna dag på ett mäktigt skådespel med höga och skummande vågor. Både vid Nazare-stranden och vid Praia do Norte.

Tyvärr såg vi inga riktiga monstervågor eller någon enda liten våghalsig surfare. Tydligen blåste det för mycket för bra surfvågor. Men vågorna vi fick uppleva var ändå värt flås-promenaden, kunde ha stått kvar där hur länge som helst och bara tittat och fascinerats.
Som vanligt är det helt omöjligt att fånga storheten i vågorna på bild.

Passerade alla surf-mat-öl-vagnar på väg från fyren och mellanlandade en stund på en uteservering med utsikt över hela Nazare, innan promenad ned för slänten igen (och en avslutande fiskmiddag). En riktig toppendag i sällskap med Seabreeze!

Johan roddade i, mätte och beställde (och hann få levererade) nya solceller samt även två rostfria rör till mantåget att fästa dem på. Det var nära att han lyckades få en svetsare att komma hit och svetsa fast dem, men det sket sig tyvärr till slut 💩

Vi registrerade nödsändare, MOB1, och ”monterade” i flytvästen (vilket vi borde gjort för länge sedan… men åtminstone klart nu innan överfart).

Vi kollade ikapp några avsnitt av ”Över Atlanten”.

Testade och testade och testade vår IridiumGo. (satellittelefon med extremt långsamt satellit-internet). Inte nöjda alls, men behöver ändå ha den som ”nödutrustning” vid våra överfarter. Blir alltmer sugna på att komplettera med Starlink (satellit-internet) inför överfarten. Problem dock med leveranstid på 1-2 veckor (var kommer vi ligga stilla så länge…?)

Pratade en del med ett ungt holländskt par på bryggan. Blev överbjudna till dem och satt en kväll i deras båt och babblade. Supergulliga! De är väldigt inställda på att ta sig till Madeira så snart som möjligt.

Såg över och uppdaterade ”rutt”-fliken här på sailingleluna.se. Vi har under 5 månader, fram till 30 september: Seglat 2812 distans, varit i 7 länder och stannat i 100st (!) hamnar totalt (i snitt 20 hamnar per månad). Inte dåligt, va? 🙌

Ja, så dagarna bara svischade förbi. Inga problem alls att få tiden att gå! Och ja, kan väl erkännas att vi gått ner i varv en hel del senaste tiden och gör allt liiiite (eller kanske mycket) långsammare… 👵👴

2023-10-21
NAZARÉ – PENICHE
26 Distans, O 4-6m/s, 18º moln

Äntligen en ”väderlucka” med svagare vind och mindre vågor. Dock rak motvind och fortfarande ändå 4 meters vågor.

Velade och diskuterade in i det sista. Skulle vi åka ut idag och ta oss till Peniche? Senast i morgon kväll bör vi nämligen vara i Cascais för att inte fastna kvar i det nya lågtrycket som är på ingång. Dit tar det ca 12 timmar och då skönt att dela upp det på två dagar.

Till slut bestämde vi oss för att ge oss iväg. Vädret i sig var lugnt och det enda vi riskerade denna dag, var att få några jobbiga timmar med höga vågor och sedan eventuellt ligga halvtaskigt på natten med svall inne i Peniches hamn. Men att slippa en väldigt lång etapp dagen efter övervägde alltså. Och ville gärna hinna se Peniche också!

Lite sorgligt ändå att lämna hamnen i Nazaré, som ju varit vårt hem under en vecka (med många trevliga grannar och hjälpsam trevlig hamnpersonal).

Men vilken tur att vi bestämde oss för att åka! Vågorna var höga, vissa ännu högre än andra 😮🌊! Men de var samtidigt långa, kom med långa intervall och därför ”snälla”. Och motvinden kom inte förrän precis i slutet. Så inte jobbigt alls. Johan fick till och med lite kappsegling mot det franska paret som lämnade Nazaré samtidigt som vi (med en First40). Vem vann då? Ingen aning… 🤐

Och det går inte att sluta fascineras av hur en stor båt kan försvinna bakom en extra hög våg, utan att det ens känns som obehaglig sjö (bilden till höger ser man bara en liten spets av seglet på First40-båten precis intill oss).

Rundade fyren på udden och kom in till hamnen, som inte alls var så oskyddad som vi blivit varnade för. Hamnkontoret var visserligen stängt, men det gör ju inget att det blir gratis 🤑! (en annan båt tipsade om hur det går att öppna grinden till bryggan utan nyckel).

En rundvandring i ytterligare en mysig by. Lite ”sömnig” just idag kanske, med lågsäsong och halvdåligt väder.

Senare på kvällen kom Alea, med det unga holländska paret in här i Peniche, trots att de gav sig iväg för överfart till Madeira i förmiddags (ca 4 dygns överfart). De hade skrivit i en What´s up-grupp för holländska långseglare att de nu var på väg till Madeira. Men… blev då bombarderade om att de tagit fel beslut att göra överfarten precis nu, att det var farligt med det nya lågtrycket som kommer, och att de verkligen borde vända. Även om de fortfarande egentligen trodde på sin plan (att runda lågtrycket), bestämde de sig för att lyssna på alla goda råd och vände. Så, besvikna, men ändå vid gott mod kom de in med jollen efter att ha ankrat i viken här utanför.

Exit mobile version