sailingleluna.se

Lyxiga Cascais i väntan på väderlucka till Madeira (Peniche-Cascais)

2023-10-22 PENICHE – CASCAIS

45 Distans, O5-8m/s, 18º moln/regn/sol

Kastade loss från Peniche direkt efter frukost och hade en hel (lång) dag med bra vind för segling! Tjohoo! Men det var även kallt och ”jobbiga” vågor. Karin lite (mycket) loj, men blev aldrig någon ”riktig” sjösjuka tack- och lov.

Framme i Cascais (utanför Lissabon) på kvällen och firade ankomsten med lite Captain Morgan tillsammans med Seabreeze i sittbrunnen på LeLuna.

På kvällsrundan med Gustaf passade vi på att se lite mer av Cascais (i mörkret). Otroligt flådigt överallt!

Hamnade till slut i gamla stan och lyxade till det med en go´middag. Kom nämligen på (när vi såg alla inbjudande restauranger), att vi ”glömt” äta middag 🤔. För mycket chips vid ankomst kan tydligen lura magen…


2023-10-23–2023-10-27
KVAR I CASCAIS

Cascais, vilket lyxigt ställe! Nere vid hamnen mängder av exklusiva märkesaffärer, porsche-studios (flera!) och så klart fina restauranger. Här samlas eliten under högsäsong, hamnen är full av lyxbåtar och en natt i hamnen här ”kostar skjortan”. Nu i oktober dock lågsäsong med mer rimlig prisnivå och inga problem att få plats.

I stan mysiga och prydliga kvarter med smala gator, fullproppat med restauranger. Och så klart mycket turister, främst britter och amerikanare. Även nu under lågsäsong. Kan bara tänka hur fullt det är här under högsäsong…

Vår tanke var att så snart som möjligt gå över till Madeira härifrån. Verkar som vi kommit liiite för sent på året för att hitta en optimal lucka för överfart. Lågtrycken avlöser varandra i återkommande samma banor från Atlanten in mot kusten här. Omväxlande regn och sol samt omväxlande starka vindar och svaga vindar. Åtminstone behaglig temperatur (ca 19º). Så långt det går att se, ständigt nya lågtryck på ingång och ingen väderlucka som fungerar för överfart (i fyra dagar).

Efter ett par dagar här i Cascais fick vi vinka ”på återseende” till våra härliga vänner på Seabreeze, Micke och Nea 👋💓. De ska fortsätta söderut och ta sig in i Medelhavet (där de har en vinterplats bokad). Vi har fått många härliga dagar tillsammans (ända sedan Vigo i början av oktober) och kommer sakna dem mycket. Även Gustaf, tänk vad han älskade Neas härliga hundröst och gos samt Micke med hans fickor, ständigt fyllda med goda kex 🍘🐶😍.

Har sedan fortsatt legat stilla här i Cascais. Även om det är ett härligt ställe och att vi haft en hel del att stå i, känns vädret och de obefintliga väderluckorna framåt lite tröstlöst. Varje dag när ytterligare en dag inkluderats i prognosen, har den visat på nya inkommande lågtryck med starka vindar. Även fast man tittar tio gånger per dag, ändras inte prognosen nämnvärt mellan uppdateringarna…

Men vi har åtminstone hunnit med massor med fix.

Våra nya solceller och mantågs-rör som vi beställde till Nazaré behövde ju även installeras på LeLuna. Det slet Johan med i dagarna två. Plus flera utflykter för att köpa delar lite här- och var innan allt var på plats.

Karin storhandlade i en toppenbra mega-livsmedels-affär flera omgångar. Bästa livsmedelsaffären på hela resan faktiskt! Hon kom tillbaka med en proppfull dramaten-vagn varje gång.

Det blev väldigt kaosigt här inne i båten en dag (värre än vanligt…). Dels höll Johan på med installationen av solcellerna och hade verktyg etc spridda överallt. Dels kom Karin hem med mat som skulle packas upp, som mellanlandade på bord och bänkar för att stuvas in på rätt plats. Upptäckte då att ett stuvfack i durken var vattenfyllt (!) Snabb omprioritering. Upp med alla luckor för att torka och felsöka. Visade sig att ett vattenfilter plötsligt bara spruckit, så att vattentanken läckte ut i durken (hur kan det ens hända?). Johan lyckades snabbt tillfälligt koppla om, så att färskvattnet nu går utan att passera vattenfiltret.

Förstår fortfarande inte hur det kunde spricka, men är ändå väldigt glada att det hände just här när vi låg stilla och inte var långt ute på havet. Och att vi av en tillfällighet såg det så snabbt.

Hmmm… vi hade ju hört att saker går sönder hela tiden vid långsegling och att det konstant är något behöver fixas. Men vi trodde verkligen inte det skulle gälla oss (på väldigt länge iaf), eftersom vi tyckte vi hade koll på allt innan avfärd. Men, men…

Men visst fix var självförvållat måste erkännas. Som när någon i besättningen tappade vår högt värderade Dyson-dammsugare i vattnet vid tömning… Ny behövde alltså inhandlas någonstans långt borta. Dyr men också BÄST, så helt klart värt. Speciellt med hund ombord.

Starlink har vi ju roddat i och försökt beställa till någon ”framtida” hamn, utan att få till det riktigt. Men här löste det sig! Lyckades hitta en butik strax utanför Cascais, som till och med hade den inne på lager! Tjohooo! Känns otroligt bra att vi nu kommer ha tillgång till internet (via satelliter) i princip hela vår resa. Inklusive våra överfarter ute till havs!

Så – tack Elon Musk för det 😁🛰️📡.

Tid behövdes sedan även till installation av vår Starlink på LeLuna (själva uppstarten av den var dock busenkel, gick på ca tio minuter).

Tydligt att alltfler långseglare antingen redan skaffat Starlink inför avfärd, eller fixat det under resans gång. Och alla som haft det har varit helt lyriska. Och det smittar ju 😁.

För de som är intresserade av kostnaden: Dyrt som attan skulle man kunna tro. Men icke! Hårdvaran 450 EUR, abonnemanget (mobile regional) 100EUR/månad för fri surf och ingen bindningstid. På öppet hav, behöver man dock komplettera med ”Mobile priority” 2,35 EUR/GB extra.

IridiumGo som vi köpte tidigare är både dyrare och betydligt sämre, men den är trots allt mer ”mobil” om vi (Gud förbjude) skulle hamna i livflotte… så den vill vi trots allt ändå ha parallellt (spec. vid överfarterna).

Just idag har de faktiskt ändrat väderprognoserna lite… och åt rätt håll! Dvs svagare vindar, bättre riktning samt ett kommande lågtryck som eventuellt inte kommer ta sig riktigt lika långt söderut. Så kanske, kanske, kanske kan det finnas en lucka på måndag. Men vi törs inte ropa hej riktigt ännu, långt ifrån. När vi ser prognosen på måndag morgon, tar vi beslutet.

Men vi ska åtminstone vara redo OM det fortsatt visar sig vara bra. Just nu håller vi bara tummarna hårt✊. Och nervöst…

Exit mobile version