sailingleluna.se

Levada-vandring is da shit!

2023-11-10–2023-11-16
KVAR I FUNCHAL/MADEIRA
0 Distans

På Madeira blev vi kvar en hel vecka. En härlig ö, där vi inte haft några problem att stanna 😎 . Fast i ärlighetens namn hade vi egentligen tänkt ta överfarten till Teneriffa för ett par dagar sedan. Men efter att ha varit i kontakt med hamnen i Santa-Cruz, visade det sig vara fullt (!)

Ville inte göra för stor ”omväg” till annan Kanarieö, eftersom vi sedan bokat in hamn på Gran Canaria för att ta emot nytt finbesök, Pia&Simon. Ser verkligen fram emot att träffa dem igen, det var alldeles för länge sedan! 😍🥰

Två av dagarna här hyrde vi bil och gick två olika Levadas, vandringsleder. ”PR9-Levada do Caldeirao Verde” 1,3 mil på östra sidan av Madeira och ”PR6 – Levada das 25 Fontes” 1 mil, på västra sidan av Madeira.

Levada = bevattningskanal (där det även finns populära välordnade vandringsleder intill).

Det finns ca 2500 km Levadas här på Madeira, dvs ett hundratal olika leder. Med olika längd och olika utmanande svårighetsgrad. Vilket hantverk med dessa oändliga bevattningskanaler och leder!

Naturen runtomkring var som att vandra i regnskog (fast utan risk för orm 🐍 eller giftspindlar🕸️🕷️)! Den gamla lagerskogen finns med på UNESCOS världsarvslista.

Mäktig utsikt var det också!

Bitvis hisnande stup precis intill den smala stigen (som så klart inte gick att fånga på bild). Och ibland kolsvarta grottor att huka sig igenom. Var fullt fokuserad på hur fötterna skulle placeras, så slog i huvudet ett antal gånger 🤕.

Och så mäktiga vattenfall! Dels utmed vägen och sedan de mest maffiga som ”grande finale” i slutet av båda Levadorna.

Den första Levadan vi gick var absolut bäst (PR9).

Eftersom den var avspärrad (tre gånger!) i början på leden (vilket vi trotsade 😯✝️), mötte vi endast ca 30st andra vandrare på hela dagen. Det var även en plattare och ”skönare” vandring. Och nej, det kändes aldrig ”farligt” att gå den. Hade hört att den var OK från våra holländska vänner som gått den någon dag tidigare. Och från ett par vi mötte i början av leden.

PR6 hade liknande omgivning och natur. Men där var mängder med andra vandrare, vilket förtog naturupplevelsen något (även jobbigt med alla möten på smala partier vid branta stup… speciellt med hund).

Dessutom hade den levadan först bara brant vandring nerför, nerför, nerför, hela vägen till vattenfallen (ca 5km), dvs hela leden. För att sedan bli väldigt flåsigt och brant uppför, uppför, uppför heeela vägen tillbaka (ca 5km). Men helt klart värt att se de 25 vattenfallen! (lite överdriven marknadsföring med 25st kanske, men maffigt var det helt klart)

Nu ligger båda de svenska båtarna från Porto Santo här i Funchal. En kväll tog vi en öl i gamla stan med Mia och Mattias från Manami II. En annan kväll var vi bjudna till Christina och Peter på Lady Blue. Kul att ses igen!

Christina och Peter från Lady Blue

Här i Funchal har det börjat julpyntas på alla gator och torg vilket känns märkligt i värmen. Är det verkligen redan snart jul??🎅

Sista dagen här gjorde Johan rent alla filter till Watermakern. Efter det dök det upp problem med att backspola systemet. Nu har han felsökt och felsökt… många svordomar och hopplösa suckar. Kanske en pump som inte fungerar som den ska, men inte hundra ännu. Stackar´n! Karin fick istället ta hand om Gustaf och det var väl också en ganska jobbig uppgift…? 🏖️😎.

Vi har hela tiden varit osäkra på om vi skulle satsa på att göra Atlanten-överfarten till Karibien i år eller nästa år (eller inte alls…). Nu har vi bestämt oss för att satsa på överfart i år!

Började därför rodda i olika Karibiska öars regelverk för hund, och i tid förbereda det extra som behövs. Vi har så klart redan pass samt uppdaterat rabies- och övriga vaccin.

Hade hört innan att det var besvärligt med hund till Karibien, men HERREGUD vilken djungel.

Ett krav hos flera öar, är blodprov som visar antikroppar mot rabies (FAVN-test). Visste detta, men inte att provet för vissa öar måste vara taget mer än tre månader innan ankomst. (finns inte ens någon logik kring det…)

Bokade snabbt in provtagning på en veterinärklinik här i Funchal. Fick tid samma dag, så nu har vi åtminstone tagit provet. Analysen kommer ta drygt 3 veckor, sedan skickas det till oss på Kanarieöarna.

Eftersom det är miljarders olika regelverk för hund till vissa öar, kontaktade vi ett bolag som specialiserat sig på att hjälpa till med frågor, administration, tull, veterinärbokningar etc. Ställde massor av frågor och även vad ett ”paket” kostade med deras tjänster.

Fick tydliga och bra svar på alla frågor. Men om de ska hjälpa till med allt sedan var prislappen 3500 USD (!) Så förstå vilket jobb detta kommer bli! Hua hua, hua! Men vi kommer se till att undvika de värsta öarna.

Nu laddar vi för ny ”liten” överfart. I morgon (fredag) tar vi oss från Madeira till Las Palmas på Gran Canaria. Raka vägen är sträckan 282 distans och räknar med att den kommer ta max 2,5 dygn. Denna gång i betydligt mer stabilt väder än förra överfarten. Prognosen ser ut att ge oss riktigt bra väder och vindar, så vi känner oss inte oroliga. Men lite pirr i magen ändå så klart!

Exit mobile version